Top Nav

Plaza dilinin olmazsa olmaz 10 yabancı sözcüğü

Şub 19, 2020 0 comments
Bugün size, bir dönem yolu plazalardan geçenlerin veya hâlihazırda bu gösterişli yapılarda kariyerine devam edenlerin iyi bildiği bir gerçeklikten bahsedeceğiz: Plaza dili. Kimileri tarafından eleştirilen, şirketleri İngilizce konuşma kursuna çevirdiği söylenen ve çokça kez TV programlarında skeci işlenen bu dilin, dozunda kullanıldığı sürece plazalardaki yoğun tempoya kolaylık kattığı ve yapılan iş gereği ister istemez kullanıldığı da bir gerçek. Bu içeriğimizde plaza dilini yakından tanımak isteyenler için bu sıradışı dile dair mini bir analiz yaptık ve dilin öne çıkan kelimelerini inceledik. Gelin, plaza sohbetlerinde kullanılan en popüler kelimelere şöyle bir yakından bakalım!

#1 Brief

Üretime geçilecek bir iş veya proje hakkında detaylı bilgi vermek anlamına gelir. Şirketler ile ajans veya birim gibi çeşitli iş ortakları arasındaki süreçlerde sıklıkla kullanılır. “Reklam filminin briefini ajans ile paylaştık mı?”

#2 Brainstorming

Plaza hayatının en çok kullanılan kelime öbeklerinden olan brainstorming, birden çok kişinin bir araya gelerek bir konu hakkındaki fikirlerini paylaşmasıdır. İfadenin Türkçe karşılığı ise beyin fırtınasıdır. “Arkadaşlar sürdürülebilirlik projemiz için herkes buradayken bir brainstorming yapalım mı?”

#3 Cross check

Bir işi tekrar kontrol etmek, üzerinden geçmek anlamına gelen cross check, başarıyla sonuçlanan çalışmaların olmazsa olmaz detaylarındandır. Tabi kararında yapılması şartıyla. “Projeyi sunmadan bir cross check yapalım.”

#4 Deadline

Bir işin, projenin veya görevin teslim edilme zamanı anlamına gelir. Yetişmeyen deadlinelar çalışanlara ecel terleri döktürürken, atlatılan deadlinelar ise onlara adeta yeniden doğmanın hazzını yaşatır. O derece kritiktir. “Yeni organizasyon şemamız için deadline yaklaştı, hızlanmalıyız.”

#5 Feedback

Bir konu hakkında geri bildirim vermektir. Kişilerin ve projelerin gelişimi için oldukça değerlidir. İş hayatının da en takdire şayan hareketlerindendir. “Bu ayki raporlar ile ilgili henüz bir feedback almadık.”

#6 Meeting

Toplantı anlamına gelir. Plaza insanının hayatındaki yeri oldukça önemlidir. Belirli aralıklarla yapılmalı, ihmal edilmemelidir. Fazlası ise zarardır. “Bugün tüm gün meetinglerim vardı.”

#7 Nice to have

“Olsa güzel olur” anlamına gelir. Herhangi bir zorunluluk içermez, bu yönüyle plaza insanları tarafından sevilir. “Öncelikle bu proje bizim için must mı nice to have mi ona karar vermeliyiz.”

#8 Out of office

Geldik iş dünyasının belki de en sevdiği ifadeye. Çalışanların, ofis dışında olduklarını belirtmek için kullandıkları out of office, yıllık izin veya ofis dışı iş gibi durumlarda sıklıkla kullanılır. “İzne çıkmadan önce mailine out of office koydun mu?”

#9 Schedule etmek

Bir işi zamanlamak, programlamak anlamında kullanılır. Özellikle yoğun iş temposunda hayat kurtarır, çalışanlara nefes aldırır. “Bir sonraki meetingi şimdiden schedule edelim.” 

#10 Set etmek

Ayarlamak, organize etmek anlamlarına gelen set etmek, beyaz yakalılar tarafından özellikle toplantı organizasyonlarında sıklıkla kullanılır. “Marketing meetingi bu haftaya set edelim.”

Plaza diline hakim olmanın yolunu biliyoruz.

Bu dile hakim olarak kariyer basamaklarını tırmanmanın altında İngilizce konuşabilme gerçeği yatıyor. Günümüzde bunu başarmanın en akılcı yollarından biri ise Cambly uygulaması. Ana dili İngilizce olan eğitmenlerle online ve görüntülü konuşma imkanı sunan Cambly, İngilizce’nin konuşarak öğrenilmesini sağlıyor. Platformun web sitesi ve mobil uygulamaları üzerinden yapılabilen görüntülü eğitimlerde, seçilen eğitmenlerden istenilen zaman ders alınabiliyor ve haftalar öncesinden dersler planlanabiliyor.


Bizzat deneyimlediğimiz uygulamanın en dikkat çeken yanları; eğitmenlerin, görüşmelerde rahat hissedilmesini sağlayan anlayışlı/yapıcı yaklaşımları, ihtiyaç anında yardıma koşan anlık çeviri fonksiyonu ve ders tekrarı, kelime öğrenimi, hata görme gibi faydalar sunan ders kayıt özelliği. Bu özellikleri kurslarnda bulmak mümkün değil. İngilizce’yi öğrenebilmek için onu bol bol konuşmak gerekiyor. Bu konuşmalar içinse halden anlayan eğitmenlere ve ders ortamlarına ihtiyaç var. İşte Cambly tam da bunu yapıyor. Sizi konuşmaya teşvik eden, pratik yapabileceğiniz, hatalarınızı görebileceğiniz ve İngilizce seviyenizi yükseltebileceğiniz bir ortam sunuyor. Bu sayede iş dünyasında ihtiyaç duyduğunuz İngilizce’ye hızlı, kolay ve eğlenceli bir şekilde sahip olabilirsiniz. Şimdi Cambly’i dijifi koduyla 10 dakika boyunca ücretsiz deneyerek uygulamanın sunduğu özellikleri yakından görebilirsiniz!

➤  Cambly’i dijifi koduyla hemen deneyin!  🇬🇧 👩‍🏫 🌎



Bunlar da İlginizi Çekebilir

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Öne Çıkanlar

Bize Yazın